Zoeken

Alert op veiligheid: struikelen, uitglijden en vallen

Uitglijden, struikelen en vallen gebeurt jou niet. Dat is wat je misschien denkt. Toch komt het binnen VolkerWessels nog vaak voor. Het risico op vallen, uitglijden of struikelen schuilt vaak in een klein hoekje. Met posters vragen we deze maand extra aandacht voor dit onderwerp. Door hier samen alert op te blijven, zorgen we voor een veilige werkomgeving. Zo komen we weer heelhuids thuis. Esther Beije - van Krochten (manager KAM) legt uit:   “Aan ons werk op de bouw, in de werkplaatsen en op kantoor kleven risico’s. Dat zijn risico’s die we niet weg kunnen nemen. En omdat de risico’s er altijd zijn, bestaat de kans dat je er soms minder op let. Vergelijk het met auto rijden. Toen je net je rijbewijs had, lette je heel goed op. Na verloop van tijd wordt het een gewoonte. Dan ben je minder bewust van het veiligheidsrisico. Daarom kaarten we maandelijks belangrijke veiligheidsthema’s aan. Veiligheid staat voorop bij Volker Stevin Materieel. Samen werken we aan een veilige werkomgeving.”

200318 Sta op voor veilligheid.png

Op 18 maart is het VolkerWessels Veiligheidsdag. Wat betekent dat voor mij?

 “Alle bouwprojecten liggen op die dag stil. Op 17, 18 en 19 maart besteden we extra aandacht aan veiligheid. Hierbij staat het thema ‘Vallen voor veiligheid’ centraal. Binnenkort nodigen we je uit voor één van de sessies. In 2019 zijn binnen VolkerWessels 3.123 meldingen gemaakt van onveilige situaties, bijna-ongevallen en

ongevallen. Ongeveer 15% van deze meldingen ging over struikelen, verstappen en uitglijden. Dat is dus veel. Tijdens de informatiesessies kijken we naar oorzaken van dit soort ongelukken. Ook bespreken we wat we hier samen aan kunnen doen. Is de bouwplaats mooi vlak, of steken er stenen omhoog? Wat doe jij als je olie hebt gemorst? Als je het niet opruimt, bestaat de kans dat je collega uitglijdt. Houd rekening met elkaar. Spreek elkaar aan op onveilige situaties. Zo houden we elkaar alert. En zorgen we voor veiligheid op het werk.”

Sinds 2 jaar is er de WAVE-app. Dat staat voor 'Wees Alert, Veiligheid Eerst!'Hoe kan ik deze app gebruiken?

“Als je niet gewend bent om de WAVE-app te gebruiken, kan het lastig zijn. Dat begrijp ik heel goed. Daarom is er een filmpje waarin we de app uitleggen. Hoe meld je een onveilige situatie? En hoe verloopt het proces na een melding? Dat soort vragen komen aan bod. Het filmpje vind je op Studytube. Bekijk het maar eens. De app werkt makkelijker dan je misschien denkt.

De WAVE-meldingen zijn belangrijk voor onze organisatie. Samen zorgen we voor veiligheid. Onveilige situaties worden na een melding snel aangepakt. Deze maand deed een collega bijvoorbeeld melding. Er stonden straatstenen omhoog op de weg rond onze locatie in Dordrecht. Als je daar struikelt kan het flink misgaan. Een andere melding had te maken met de storm. Begin deze maand waaiden bakens weg. Een collega had daardoor schade aan zijn auto. Door de WAVE-meldingen kunnen we er iets aan doen.

Zie je een onveilige situatie? Maak dan melding in de WAVE-app. En neem ook alvast voorzorgsmaatregelen. Bijvoorbeeld door het onveilige gebied af te zetten. Zo voorkomen we verdere schade. Aan een veilig VSM werken we samen.”